Νομικές Συμβουλές

Golden Visa στην Ελλάδα: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τους νέους κανόνες

Δάφνη Σιώπη. Δικηγορικό γραφείο.

Η πολιτική της Golden Visa στην Ελλάδα υπήρξε ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα διαμονής μέσω επένδυσης στην Ευρώπη. Από την έναρξή της το 2013, έχει προσελκύσει χιλιάδες ξένους επενδυτές στη χώρα, παρέχοντάς τους μια ταχεία επιλογή για να αποκτήσουν άδεια παραμονής επενδύοντας σε ελληνικά ακίνητα. Το πρόγραμμα συνέβαλε καθοριστικά στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στον τομέα των ακινήτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την πιθανή αύξηση του θεσμοθετημένου επενδυτικού ορίου της Golden Visa από τα 250.000€ στα 500.000€. Εντός των επόμενων δύο μηνών είχαν ήδη διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με τις τροποποιήσεις που θα επέρχονταν στην Golden Visa, κάνοντας λόγο για αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης στα 500.000€ μόνο για τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

Τον Δεκέμβριο, η Ελληνική κυβέρνηση ψήφισε τον Ν. 5007/23.12.2022, ο οποίος επέφερε τροποποιήσεις στο νομοθετικό καθεστώς της Golden Visa, όπως αυτή ρυθμίζεται στο Άρθρο 20Β του Ν. 4251/2014. Σύμφωνα με τον Ν. 5007/23.12.2022, το όριο για επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκε πράγματι από 250.000€ στα 500.000€. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι τα οφέλη του προγράμματος θα διαδοθούν ευρύτερα, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις σε κοινωνικά υπεύθυνα έργα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Πότε;

Ο νέος Νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 2023.

 

Που;

Η απόφαση να αυξηθεί το όριο από τα 250.000€ στα 500.000€ είναι μία στρατηγική κίνηση που σκοπεύει να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές υψηλού οικονομικού επιπέδου στη χώρα, ενώ παράλληλα δίνει ώθηση στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα. Ωστόσο, το νέο όριο των 500.000€ ισχύει μόνο για το 10% των Ελληνικών Δήμων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι οι κάτωθι:

  • Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών (Αθήνα, Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, Δάφνη-Υμηττός, Γαλάτσι, Καισαριανή, Βύρωνας, Ζωγράφου, Ηλιούπολη).
  • Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος, Άγιος Δημήτριος, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο-Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη).
  • Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών (Κηφισιά, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Φιλοθέη-Ψυχικό, Ηράκλειο, Λυκόβρυση-Πεύκη, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Παπάγου-Χολαργός, Πεντέλη, Βριλήσσια).
  • Δήμος Θεσσαλονίκης
  • Μύκονος
  • Σαντορίνη

 

 

Μεταβατική περίοδος;

Σύμφωνα με το άρθρο 92 του ν. 5007/2022 οι επενδυτές που έχουν πληρώσει 10% προκαταβολή για ακίνητο στις ως άνω αναφερθείσες περιοχές πριν από τις 30 Απριλίου 2023, θα μπορούν να ολοκληρώσουν την σύναψη του συμβολαίου αγοραπωλησίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και να εξακολουθούν να υπάγονται στο προηγούμενο καθεστώς των 250.000€. Αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακίνητου για την οποία δόθηκε προκαταβολή 10% επί του τιμήματος αγοράς μέχρι την 30η Απριλίου 2023, ο πολίτης τρίτης χώρας δύναται να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε έτερο ή έτερα ακίνητα, με ελάχιστη αξία επένδυσης 250.000€ και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

 

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρει κανείς;

 

  • Επένδυση αποκλειστικά σε ένα (1) ακίνητο

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, ενόψει των νέων διατάξεων σχετικά με την Golden Visa, οι επενδυτές σε περιοχές όπου το κατώτατο όριο αυξάνεται σε 500.000€ μπορούν να επενδύσουν σε ένα (1) μόνο ακίνητο. Ωστόσο, στις περιοχές όπου το όριο παραμένει 250.000€, οι επενδυτές έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επενδύσουν σε περισσότερα ακίνητα για να καλύψουν το ελάχιστο όριο των 250.000€.

 

  • Πληρεξούσιο ενώπιον αρμόδιας αλλοδαπής αρχής ή συμβολαιογράφου

Οι ξένοι επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν την Golden Visa στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να είναι παρόντες στη χώρα για να χειριστούν την υπόθεσή τους, μπορούν να παραχωρήσουν πληρεξούσιο σε ελληνικό δικηγορικό γραφείο για να ενεργήσει εκ μέρους τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την τοποθεσία και τις προτιμήσεις του επενδυτή. Μια επιλογή είναι ο επενδυτής να υπογράψει το πληρεξούσιο ενώπιον της αρμόδιας Ελληνικής Πρεσβείας ή του Προξενείου της χώρας καταγωγής του. Ωστόσο, από την 1η Μαΐου 2023, ο αιτών μπορεί να υπογράψει πληρεξούσιο ενώπιον συμβολαιογράφου στη χώρα καταγωγής του. Το σχετικό πληρεξούσιο θα πρέπει να είναι επικυρωμένο και να φέρει σφραγίδα Χάγης (Apostille) ή να είναι θεωρημένο από το αρμόδιο Ελληνικό Προξενείο.

 

Ενόψει των ανωτέρω, η απόφαση για την τροποποίηση του προγράμματος της Golden Visa είναι σημαντική και έχει τύχει τόσο υποστήριξης όσο και κριτικής από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς. Από τη μία πλευρά, η κίνηση αυτή είναι πιθανό να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές υψηλού οικονομικού επιπέδου στην Ελλάδα, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε “premium” ευκαιρίες ακινήτων. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και στην γενικότερη τόνωση του τουρισμού στη χώρα.

 

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, με την αιτιολογία ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, καθιστώντας πιο δύσκολη την αγορά ακινήτου για τους Έλληνες. Περαιτέρω, έχει υποστηριχθεί ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης, με ορισμένους επενδυτές να το χρησιμοποιούν ως τρόπο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή για να αποφεύγουν τους φόρους.

 

Εν κατακλείδι, ενώ η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι από τις πιο διάσημες και δημοφιλείς περιοχές για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές που προσφέρουν εξίσου ελκυστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Από τα άγρια τοπία της Κρήτης μέχρι τα αρχαία μνημεία της Πελοποννήσου, τα κρυστάλλινα νερά των Ιονίων Νήσων μέχρι την πλούσια ιστορία της Ρόδου και την εκπληκτική περιοχή της Χαλκιδικής ως μια εξίσου εξαιρετική εναλλακτική λύση της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν «ένα κομμάτι του παραδείσου» και να αφήσουν το στίγμα τους στην ακμάζουσα αγορά ακινήτων της χώρας.

 

*Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως ζητήματα δικαίου αλλοδαπών (χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής, κτήση ελληνικής ιθαγένειας, διαγραφή απελάσεων, αντιρρήσεις κατά κράτησης αλλοδαπών κ.ο.κ). Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2313 079293 ή με email στο info@siopi-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013)*

 

Δάφνη I. Σιώπη

Δικηγόρος LLM

Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

Τ. 2313 079293, 6977 568673

Ε. info@siopi-law.gr, dsiopi@siopi-law.gr