Εργατικό και κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο, Νομικές Συμβουλές

Πώς αμείβεται η εργατική Πρωτομαγιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς εργαζομένους την περίοδο αυτή είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αμειφθούν για την αργία της Πρωτομαγιάς. Για το έτος 2024, με δεδομένο ότι η 1η Μαΐου συμπίπτει με την Μεγάλη Τετάρτη, εμπίπτει δηλαδή στην Μεγάλη Εβδομάδα, μετατέθηκε δυνάμει σχετικής υπουργικής απόφασης (Απόφαση 15102/2024 του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) την Τρίτη μετά το Πάσχα (07.05.2024), ενώ η Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαίου «υποβιβάστηκε» σε απλή εργάσιμη ημέρα.

Ως προς τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για την ημέρα αυτή, ισχύουν τα ακόλουθα:

Καταρχάς, θα πρέπει να επισημανθεί ότι με το άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 4468/2017, η 1η Μαΐου έχει καταστεί υποχρεωτική αργία. Τα δικαιώματα των εργαζομένων για την ημέρα αυτή διαμορφώνονται ανάλογα με το αν θα απασχοληθούν ή δεν θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή. Πιο συγκεκριμένα:

Ι. Σε περίπτωση μη απασχόλησης κατά την 1η Μαΐου, μόνον όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, εφόσον απουσιάζουν για λόγους μη οφειλόμενους σε αυτούς, θα λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους (ίσο με τόσα ωρομίσθια όσες ώρες θα απασχολούνταν σε αυτήν) χωρίς καμία προσαύξηση.

ΙΙ. Σε περίπτωση απασχόλησης κατά την 1η Μαΐου:

α) Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους (ακριβέστερα τόσα ωρομίσθια όσες οι ώρες απασχόλησης) και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους και

β) Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό: 1. Εάν μεν πρόκειται για επιχείρηση στους μισθωτούς της οποίας δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας και η οποία συνεπώς λειτουργεί συνήθως κατά τις ημέρες αυτές, θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ 2. Εάν πρόκειται για επιχείρηση στους μισθωτούς της οποίας έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας και η οποία συνεπώς εκτάκτως λειτουργεί κατά την 1η Μαΐου, όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν επιπλέον της προσαυξήσεως του 75% (επί του νόμιμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού τους όσες ώρες απασχολήθηκαν, αφού ο μηνιαίος μισθός δεν περιλαμβάνει και την αμοιβή της 1ης Μαΐου, η οποία για την επιχείρηση αυτή συνήθως είναι αργία.

*Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως ζητήματα εργατικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου (απολύσεις, οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών, διεκδίκηση υπερωριών και πάσης φύσης εργατικών απαιτήσεων, άκυρη απόλυση, παράσταση σε πάσης φύσεως εργατικές διαφορές, καταμέτρηση ενσήμων, υπολογισμός ποσού σύνταξης, υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, θανάτου κ.ο.κ). Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2313 079293 ή με email στο info@siopi-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013)*

Δάφνη I. Σιώπη

Δικηγόρος LLM

Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

Τ. 2313 079293, 6977 568673

Ε. info@siopi-law.gr, dsiopi@siopi-law.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *