Αστικό δίκαιο, Νομικές Συμβουλές, Οικογενειακό δίκαιο

Το δικαίωμα επικοινωνίας των απώτερων ανιόντων (παππού και γιαγιάς) με το εγγόνι τους

Συχνά γίνεται λόγος και συζήτηση για την επικοινωνία του ανηλίκου τέκνου με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλειά του σε περίπτωση διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης ή διαζυγίου, αλλά ένα θέμα το οποίο δεν συζητιέται ιδιαίτερα είναι αυτό της επικοινωνίας των απώτερων ανιόντων (παππού και γιαγιάς) με το εγγόνι τους, όταν αυτή για οποιονδήποτε λόγο παρεμποδίζεται.

Σύμφωνα με το άρθρο 1520 παρ. 2 ΑΚ, προβλέπεται ότι οι απώτεροι ανιόντες (παππούς και γιαγιά) έχουν ίδιο και αυτοτελές δικαίωμα που πηγάζει ευθέως από τον νόμο, ακόμη και σε περίπτωση θανάτου του ενός γονέα που είναι παιδί τους. Η μόνη περίπτωση να παρεμποδιστεί η επικοινωνία του ανηλίκου με τους παππούδες του είναι όταν αυτό επιβάλλεται από το υπέρτερο συμφέρον του ανηλίκου, όπως λ.χ. όταν ο ανιών πάσχει από μεταδοτική ασθένεια ή όταν η συναναστροφή μαζί του είναι επιβλαβής για τον ανήλικο.

Οι απώτεροι ανιόντες (παππούς και γιαγιά) μπορούν να ζητήσουν δικαστικά την ρύθμιση της επικοινωνίας τους με το εγγόνι τους σε περίπτωση που αυτή παρεμποδίζεται για οποιονδήποτε λόγο από τον γονέα ή τους γονείς. Το Δικαστήριο που θα επιληφθεί της επίλυσης της διαφοράς λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, το κατά πόσον οι ανιόντες (παππούς και γιαγιά) είχαν ανέκαθεν σχέσεις με το εγγόνι τους, εάν επιβάλλεται να έχει το παιδί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επικοινωνία μαζί τους για να διατηρηθεί ο μεταξύ τους ψυχικός δεσμός και το αν οι ίδιοι έχουν την ειλικρινή πρόθεση, αλλά και τα μέσα να φροντίζουν το εγγόνι τους κατά το χρόνο επικοινωνίας τους. Η ηλικία και οι ανάγκες του τέκνου παίζουν σημαντικό ρόλο για την απόφαση του δικαστηρίου, ως προς την ρύθμιση του τρόπου και το χρόνου επικοινωνίας των ανιόντων του με αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να ρυθμίσει όχι μόνο την δια ζώσης επικοινωνία των παππούδων με το εγγόνι τους, αλλά μπορεί επιπρόσθετα να προβλέψει και τηλεφωνική επικοινωνία ή επικοινωνία με άλλα μέσα (Viber, Messenger, Skype κλπ).

Η δικαστική προστασία μπορεί να τους παρασχεθεί είτε κατόπιν άσκησης αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων (για την αντιμετώπιση επείγουσας περίπτωσης και για την άμεση, αλλά προσωρινή, ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας) είτε κατόπιν άσκησης τακτικής αγωγής ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου.

*Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως ζητήματα οικογενειακού δικαίου (επιμέλεια και διατροφή ανηλίκου τέκνου, παραχώρηση οικογενειακής στέγης, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, διαζύγιο, αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, υιοθεσίες, υποθέσεις ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.ο.κ). Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2313 079293 ή με email στο info@siopi-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013)*

Δάφνη I. Σιώπη

Δικηγόρος LLM

Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

Τ. 2313 079293, 6977 568673

Ε. info@siopi-law.gr, dsiopi@siopi-law.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *