Δίκαιο αλλοδαπών, Νομικές Συμβουλές

Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος: Προϋποθέσεις και διαδικασία απόκτησης του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος

Η απόκτηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος αποτελεί βασική επιδίωξη για πολλούς πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, λόγω των ευνοϊκών συνεπειών που συνεπάγεται (ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλπ). Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να αποδεικνύει κάθε πολίτης τρίτης χώρας που επιθυμεί να υπαχθεί στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, καθώς και την απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 144 του Νόμου 5038/2023, στον πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα και αδιάλειπτα κατά τα πέντε (5) έτη αμέσως πριν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χορηγείται το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α. Διαθέτει εισόδημα, επαρκές για τις ανάγκες του ιδίου και της οικογενείας του, το οποίο δεν προέρχεται από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της χώρας. Το εισόδημα αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο κατά 10% για το σύνολο των συντηρούμενων μελών της οικογενείας του, συνυπολογιζομένου τυχόν ποσού που προέρχεται από επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας. Στον υπολογισμό του εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη οι συνεισφορές των μελών της οικογένειας. Ο τακτικός χαρακτήρας του ανωτέρω εισοδήματος αποδεικνύεται ιδίως από την εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών του.

β. Διαθέτει πλήρη ασφάλιση ασθενείας ως προς το σύνολο των παροχών που καλύπτονται για τις αντίστοιχες κατηγορίες ασφαλισμένων ημεδαπών, η οποία καλύπτει και τα μέλη της οικογενείας του.

γ. Πληροί τους όρους ένταξης στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή:

  1. Αποδεικνύει ότι διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού (είτε με τίτλο αποφοίτησης της υποχρεωτικής τουλάχιστον εκπαίδευσης ελληνικών σχολείων στην Ελλάδα είτε με τίτλο αποφοίτησης από λύκεια του εξωτερικού που ανήκουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είτε με αναγνωρισμένο τίτλο αποφοίτησης από τμήματα ελληνικής γλώσσας πανεπιστημίων του εξωτερικού είτε με πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου τουλάχιστον Β1 είτε με ειδικό πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού μετά από επιτυχή εξέταση που διενεργείται με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας είτε με πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για την Πολιτογράφησης (Π.Ε.Γ.Π)) είτε
  2. Είναι κάτοχος δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλος οικογένειας Έλληνα ή
  3. Διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα για δώδεκα (12) έτη ή
  4. Κατέχει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της πενταετούς περιόδου διαμονής πριν από την υποβολή της αίτησης ως προϋπόθεσης για την χορήγηση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος δεν λαμβάνονται υπόψη οι περίοδοι κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι απολαμβάνουν προσωρινού καθεστώτος διαμονής. Ειδικώς, περίοδοι διαμονής για λόγους σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης λαμβάνονται υπόψη μόνο κατά το ήμισυ για τον υπολογισμό της ίδιας περιόδου. Για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, στον υπολογισμό της πενταετίας λαμβάνεται υπόψη το ήμισυ της περιόδου μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης διεθνούς προστασίας βάσει της οποίας χορηγήθηκε το καθεστώς διαθνούς προστασίας και της ημερομηνίας έκδοσης της άδειας διαμονής κατά το άρθρο 23 του Ν. 4939/2022 ή ολόκληρη η περίοδος εφόσον υπερβαίνει τους 18 μήνες. Περίοδοι απουσίας, εφόσον είναι κατώτερες των έξι (6) διαδοχικών μηνών και δεν υπερβαίνουν συνολικά τους δέκα (10) μήνες εντός της πενταετίας, προσμετρώνται στον υπολογισμό της πενταετούς περιόδου.
Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος είναι εκείνο που χορήγησε την τελευταία άδεια διαμονής. Για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τους ομογενείς, αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος είναι ο Γραμματέας της κατά τόπον αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το αρμόδιο όργανο, αφού ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής για θέματα που αφορούν στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, εξετάζει την συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων και στην συνέχεια εκδίδει απόφαση. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, χορηγείται στον πολίτη τρίτης χώρας άδεια διαμονής ενιαίου τύπου και στο τίτλο «τύπος άδειας» αναγράφεται «επί μακρόν διαμένων – ΕΕ».

Η άδεια διαμονής του επί μακρόν διαμένοντος (άδεια διαμονής τύπου «Μ1») έχει διάρκεια ισχύος πέντε (5) έτη, η οποία ανανεώνεται για πέντε (5) έτη κάθε φορά χωρίς την ανάγκη συνδρομής των προαναφερόμενων προϋποθέσεων. Για την ανανέωση της άδειας διαμονής, ο επί μακρόν διαμένων υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πριν από τη λήξη της στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος δεν διατηρείται και ανακαλείται, μεταξύ άλλων, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει απουσιάσει από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των δώδεκα (12) διαδοχικών μηνών ή σε περίπτωση που συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ή σε περίπτωση που έχει αποκτήσει το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε περίπτωση που αποδειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο ότι έχει απουσιάσει από το έδαφος της Ελλάδας για διάστημα που υπερβαίνει τα έξι (6) έτη.

 

*Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως ζητήματα δικαίου αλλοδαπών και αδειών διαμονής (χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής, μετακλήσεις, νομιμοποίηση παράνομων αλλοδαπών, κτήση ελληνικής ιθαγένειας, διαγραφή απελάσεων, αντιρρήσεις κατά κράτησης αλλοδαπών κ.ο.κ). Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2313 079293 ή με email στο info@siopi-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013)*

Δάφνη I. Σιώπη

Δικηγόρος LLM

Γραφείο Θεσσαλονίκης:

Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

Τ. 2313 079293, 6977 568673

Ε. info@siopi-law.gr, dsiopi@siopi-law.gr

Γραφείο Αθήνας:

Σόλωνος 134, Αθήνα

Τ. 211 0035843, 6977 568673

Ε. athens@siopi-law.gr, dsiopi@siopi-law.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *