Ως γνωστόν, στις μέρες μας όλο και περισσότερα ζευγάρια που αδυνατούν για ιατρικούς λόγους να αποκτήσουν παιδί επιλέγουν την απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, προκειμένου να επιτευχθεί η προσφυγή στην παρένθετη κυοφορία, απαιτείται η σύναψη συμφωνίας, η οποία αποτελεί σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών: του ζεύγους συζύγων ή συντρόφων ή της μόνης γυναίκας που θέλουν να αποκτήσουν τέκνου και της γυναίκας που πρόκειται να κυοφορήσει και του συζύγου της (αν είναι έγγαμη).
Σύμφωνα με το άρθρο 1458 ΑΚ, το νομικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα διέπεται από την «αρχή της απαγόρευσης οικονομικού οφέλους». Η απαγόρευση του ανταλλάγματος παρέχει εχέγγυα για τη μη εκμετάλλευση των εμπλεκόμενων προσώπων στη διαδικασία. Η ίδια αρχή επαναλμβάνεται και στο άρθρο 13 παρ. 4 του Ν. 3305/2005 για την παρένθετη μητρότητα, ωστόσο στο ίδιο άρθρο διευκρινίζεται ότι δεν συνιστά αντάλλαγμα:
– η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την εγκυμοσύνη, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία,
– κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία,
– οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εξουσιοδοτήθηκε από τον νομοθέτη να καθορίσει το ύψος των ανωτέρω δαπανών και αποζημιώσεων. Δυνάμει της υπ’ αριθμόν 1704/2022 απόφασης της Αρχής και, συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 αυτής, ορίστηκε ότι η κυοφόρος λαμβάνει τις δαπάνες που απαιτούνται για την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία και αποζημίωση για την αποχή από την εργασία της. Εκτός των ανωτέρω, η Εθνική Αρχή ΙΥΑ προσέθεσε ότι η κυοφόρος λαμβάνει επίσης αποζημίωση για σωματική καταπόνηση ύψους 10.000 ευρώ για μονήρη κύηση και 15.000 ευρώ για πολύδημη κύηση. Παράλληλα, ορίζεται ότι για την αποχή της παρένθετης από την εργασία της, που είναι αναγκαία για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία, εφόσον δεν της καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποχής αυτής μισθός ή ημερομίσθια, βάσει του χρόνου αποχής της από την εργασία και της απώλειας εισοδήματος, λαμβάνει αποζημίωση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
Αθροιστικά, λοιπόν, η παρένθετη μπορεί να λάβει συνολικά για τις ανωτέρω αιτίες (σωματική καταπόνηση και απώλεια εργασίας) αποζημίωση έως 20.000 Ευρώ σε περίπτωση μονήρους κύησης και έως 25.000 ευρώ σε περίπτωση πολύδημης κύησης.
Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως ζητήματα οικογενειακού δικαίου (επιμέλεια και διατροφή ανηλίκου τέκνου, παραχώρηση οικογενειακής στέγης, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, διαζύγιο, αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, υιοθεσίες, υποθέσεις ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.ο.κ). Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2313 079293 ή με email στο info@siopi-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013)*
Δάφνη I. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη
Τ. 2313 079293, 6977 568673
Ε. info@siopi-law.gr, dsiopi@siopi-law.gr