Δίκαιο αλλοδαπών, Νομικές Συμβουλές

Άδεια διαμονής για οικονομικά ανεξάρτητα πρόσωπα: Αύξηση στο ύψος των επαρκών πόρων που απαιτούνται

Η άδεια διαμονής για οικονομικά ανεξάρτητα πρόσωπα (ακριβέστερα «άδεια διαμονής για πρόσωπα με επαρκείς πόρους διαβίωσης», τύπου Ι.8) ρυθμίζεται από το άρθρο 163 παρ. 8 του Ν. 5038/2023. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εφόσον πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει θεώρηση εισόδου (εθνική θεώρηση εισόδου – visa D) ως πρόσωπο με επαρκείς πόρους διαβίωσης, μπορεί να αιτηθεί από την διεύθυνση αλλοδαπών και μετανάστευσης του τόπου κατοικίας του την χορήγηση άδειας διαμονής, αποδεικνύονται ότι διαθέτει επαρκείς πόρους σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης.

Προσφάτως διευκρινίστηκε με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Μετανάστευσης ότι υπό την ισχύ του νέου νόμου 5038/2023, το ύψος των επαρκών πόρων αυξάνεται και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο ποσό των 3.500 ευρώ μηνιαίως, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 20% για τον/την σύζυγο ή τον/την σύντροφο με σύμφωνο συμβίωσης και κατά 15% για έκαστο τέκνο του αιτούντος.

Η αύξηση στο ύψος των επαρκών πόρων είναι αρκετά σημαντική και περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες υπαγωγής των ενδιαφερομένων στο εν λόγω καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι εφόσον πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, χορηγείται στον ενδιαφερόμενο άδεια διαμονής με διάρκεια τρία (3) έτη, η οποία ανανεώνεται για ισόχρονο χρονικό διάστημα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εν λόγω κατηγορία άδειας διαμονής εδώ.

*Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως ζητήματα δικαίου αλλοδαπών και αδειών διαμονής (χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής, μετακλήσεις, νομιμοποίηση παράνομων αλλοδαπών, κτήση ελληνικής ιθαγένειας, διαγραφή απελάσεων, αντιρρήσεις κατά κράτησης αλλοδαπών κ.ο.κ). Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 2313 079293 ή με email στο info@siopi-law.gr. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013)*

Δάφνη I. Σιώπη

Δικηγόρος LLM

 Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

Τ. 2313 079293, 6977 568673

Ε. info@siopi-law.gr, dsiopi@siopi-law.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *